In vier stappen naar een veiliger wachtwoord

Aquesta-In-vier-stappen-naar.jpg

Tijdens Safer Internet Day leert Microsoft kinderen om wachtwoorden te behandelen als tandenborstels. Je zorgt geregeld voor een nieuwe en je deelt ze niet met anderen. Gemakkelijk gezegd natuurlijk maar voor volwassenen die tientallen online diensten gebruiken is dat geen sinecure.

Veiligere wachtwoorden met deze tips

Tijdens Safer Internet Day leert Microsoft kinderen om wachtwoorden te behandelen als tandenborstels. Je zorgt geregeld voor een nieuwe en je deelt ze niet met anderen. Gemakkelijk gezegd natuurlijk maar voor volwassenen die tientallen online diensten gebruiken is dat geen sinecure. Resultaat: je gebruikt stiekem jarenlang overal hetzelfde wachtwoord. Erger nog, je meldt je soms aan met ‘12345’ of ‘azerty’. Nochtans kun je met een paar simpele trucjes je data beter afschermen. Na het lezen van deze aha zal je bovendien minder wachtwoorden uit het hoofd moeten leren.

Wachtwoorden bewaren

Vandaag biedt biometrie een veilige en gemakkelijke manier om je ergens aan te melden: met bijvoorbeeld een gezichtsherkenning of vingerafdruk. Voorlopig zijn nog niet alle toestellen hiermee uitgerust, maar in de toekomst hoeven we misschien geen enkel wachtwoord meer te onthouden. Ondertussen kun je gevoelige informatie zoals kredietkaartnummers en pincodes bijhouden in een online wallet of virtuele portefeuille. Daarnaast zijn er heel wat zogenaamde password managers. Dat zijn applicaties die je wachtwoorden versleutelen en bewaren. Sommigen zorgen automatisch voor sterke, constant veranderende wachtwoorden. Maar mocht je dit niet gebruiken, houd dan desnoods de belangrijkste wachtwoorden bij op een papiertje. De kans dat iemand toegang heeft tot zowel je pc als je uitgeschreven wachtwoorden is klein. Bovendien is het veiliger dan overal hetzelfde simpele woord te gebruiken.

Minder maar complexere wachtwoorden

Welke impact heeft een gestolen of gekraakt wachtwoord? Je kunt deze vraag eens stellen bij de websites en diensten die je gebruikt. Je registreren op een website voor nieuwsbrieven houdt weinig risico in. En op Facebook deel je met vrienden en kennissen wat je gisteren at en welke films je leuk vindt. Veel geheime data krijgen hackers daar dus niet te pakken. Je kunt dus gerust hetzelfde, weliswaar sterke, wachtwoord gebruiken voor al je sociale netwerken en andere diensten waar je geen gevoelige informatie bewaart. Je wijzigt je wachtwoord als je in de media leest over grote hoeveelheden gestolen wachtwoorden van bepaalde diensten of websites.

Dat is anders bij bijvoorbeeld webshops. Aan je account op bol.com hangen betaalgegevens waar je best zorgvuldig mee omspringt. Ook online accounts van klantenkaarten en je lidmaatschap van de sportclub, die bijvoorbeeld toegang hebben tot je telefoonnummer of adres, kan je beter afschermen. Gebruik voor zulke websites telkens een uniek wachtwoord. Verander het direct zodra je ook maar vermoedt dat iemand aan persoonlijke gegevens heeft gezeten.

De meest gevoelige gegevens laat je achter op medische websites, de overheid, en uiteraard ook op werkaccounts en in je persoonlijke e-mail. Gebruik je hiervoor zwakke wachtwoorden, dan bestaat de kans dat iemand je bankrekening leeghaalt of er met je identiteit vandoor gaat. Probeer dus sterke wachtwoorden te verzinnen en leer ze uit het hoofd. Uiteraard gebruik je sommige van die diensten niet elke dag. Als je bang bent dat je wachtwoorden zal vergeten, kun je ze gerust thuis op een veilige plek bewaren. En denk aan de tandenborstel: vervang ze elke drie maanden.

Hoe maak ik een complex wachtwoord?

Met een paar simpele trucjes maak je een lijst van wachtwoorden die jij gemakkelijk onthoudt, maar die voor de buitenwereld complex zijn. Gebruik bijvoorbeeld een vast voor- of achtervoegsel. Zo kun je het voorvoegsel Ti16w (Toen ik 16 was) gebruiken bij je Hotmail-account die je sinds je zestiende hebt. Dan hoef je enkel het tweede deel van je wachtwoord om de drie maanden te wijzigen. Je kan voor veel diensten of websites wel iets bedenken dat voor jou een herinnering is, en voor anderen een complexe reeks onbeduidende tekens.

Veiligere wachtwoorden in vier stappen

  • Overweeg applicaties zoals online wallets of wachtwoord managers;
  • gebruik complexe en samengestelde wachtwoorden en hou ze desnoods bij op een papiertje;
  • denk na over welk soort wachtwoord je gebruikt voor diensten naargelang de impact;
  • verander om de drie maanden je wachtwoorden van je e-mailaccounts, overheid en medische diensten (waar mogelijk).

Voorkomen dat data van jouw organisatie op straat komt te liggen? Lees dan 'Zorg ervoor dat jouw data niet op straat komt te liggen'.

Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben of aanvullend advies wensen, neem dan contact met ons op via 010 360 00 00 of info@aquesta.nl.

« Terug

Hou mij op de hoogte.

Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mailadres