Is compromisloos WiFi-werken mogelijk?

Aquesta-is-compromisloos-WiFi-werken-mogelijk.jpg

Het is natuurlijk heerlijk om je met je notebook flexibel te kunnen bewegen door een kantoortuin, maar veel mensen denken dat je dan wel veel meer last hebt van storingen. Om over de beroerde veiligheid maar te zwijgen…

Het is een achterhaald beeld. Het klopt zeker dat toen begin deze eeuw het gebruik van WiFi door bedrijven gemeengoed werd, er nog genoeg uitdagingen waren. Vaak was de ontvangst in verscholen hoekjes beroerd en kon je voor de snelheid beter het kabeltje in je computer prikken. De behoefte om binnen een kantoor geen vaste werkplek te hebben en gasten een netwerk te kunnen bieden, won het uiteindelijk van de belemmeringen en de functionaliteit en stabiliteit kregen binnen de techniek de hoogste prioriteit.

De beperkende factoren met betrekking tot de snelheid en betrouwbaarheid verdwenen in de daarop volgende jaren als sneeuw voor de zon. The sky is nu the limit wat dat betreft. Huidige technieken laten nu al gigabit snelheden toe. Dergelijke snelheden en acces points met volledige dekking zijn bovendien inmiddels prima betaalbaar.

Nieuwe compromissen

Hoewel de compromissen uit de beginjaren niet meer gelden, kwamen er wel nieuwe bij. Met name de veiligheid heeft in het geheel van draadloos werken een prominente plek ingenomen. En dat is actueler dan ooit. Onlangs werd nog bekend dat er een lek is ontdekt in de WiFi versleutelingsstandaard Wpa2, de zogenaamde Wpa2-krack (Key Reinstallation Attack). Al het internetverkeer op apparaten die daar gevoelig voor zijn, kan zo zichtbaar worden. Daarbij geldt dat je als eigenaar van de WiFi-verbinding verantwoordelijk bent. Als hackers via jouw netwerk ransomeware verspreiden of mensen via jouw WiFi illegale sites bezoeken, ben jij aansprakelijk. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Daarmee is de aandacht verschoven van betrouwbaarheid en snelheid naar veiligheid. Vroeger was men bij wijze van spreken al tevreden als de verbinding werkte. Nu wil men er zeker van zijn dat het allemaal veilig is en men geen risico loopt. Als je dat kan garanderen, ben je van alle compromissen af.

Tref maatregelen

Om dat te kunnen, betekent dat wel wat. Eenvoudige wachtwoorden met een beperkt aantal karakters moet je voorkomen. Die zijn binnen een dag te kraken. Verwerk je je wachtwoord tot een zin, dan kan je dit verlengen tot twee maanden en ben je totaal oninteressant voor hackers. Je gastennetwerk kan je bovendien veel beter beveiligen dan vroeger. Je kunt de geldigheidsduur van wachtwoorden verkorten. Ook kan je gasten eerst verplichten hun e-mailadres in te vullen, zodat de identiteit van de gebruiker duidelijk is. Met meerdere onderling verbonden acces points, is te volgen wie waar aangemeld is en wat voor werkzaamheden hij of zij op de digitale snelweg verricht.

Zo houd je grip op je WiFi, sluit je misbruik buiten en creëer je een veilige omgeving. Zo is compromisloos WiFi-werken mogelijk!

Wil je meer weten over hoe je alle compromissen met betrekking tot jouw WiFi-netwerk buiten kunt sluiten? Neem gerust contact met ons op.

« Terug

Hou mij op de hoogte.

Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mailadres