Overal werken. Dat is toch veel te duur en onveilig?

Aquesta-Overal-werken-Dat-is-toch-veel-te-duur-en-onveilig.jpg

Het heeft grote voordelen om je medewerkers altijd en overal te laten werken. Een dure fysieke werkplek voor elke medewerker is niet meer noodzakelijk. Dat scheelt potentieel vierkante meters en ook kan het de productiviteit ten goede komen. Denk bijvoorbeeld aan de tijd die sommige werknemers kwijt zijn aan het filerijden. Die tijd kunnen zij net zo goed thuis of onderweg besteden. Met software ‘in de cloud’ hoeven werknemers niet meer altijd op kantoor te zitten om aan de slag te kunnen. Je kan lekker thuis werken als de loodgieter langskomt. Zit je wel op kantoor, dan zijn daar de werkplekken heel flexibel in te richten. Ons land zit in de top-5 van EU-landen die het meest gebruik maken van cloud computing. 36 procent van de Nederlanders zegt wel eens bestanden op te slaan in de cloud. Ook (grote en kleine) bedrijven zijn in de wereld van de cloud gedoken.

Cloud computing betekent locatie onafhankelijk werken door het beschikbaar stellen van software en documenten via internet. Alle werknemers kunnen via cloud computing gemakkelijk met elkaar samenwerken, ook als ze niet bij elkaar op kantoor zitten.

Dat is toch hartstikke duur?

In de jaren negentig was werken op locatie ook mogelijk, maar inbelverbindingen en complexe technieken maakten het beheer vreselijk duur. Bij de klassieke softwarelicenties werd er van uitgegaan dat personeelsleden via één bureau-pc hun werk deden. Wie zijn werknemers de mogelijkheid wilde bieden om via meer apparaten te werken, moest extra licenties aanschaffen. Dat was inderdaad een kostbare zaak. Cloud computing biedt hierin uitkomst. De software draait op de servers van de cloud provider en de data wordt ook op die servers opgeslagen. Zowel de applicaties als de gegevens zijn via een beveiligde internetverbinding altijd toegankelijk voor de medewerkers. Doordat de software in de cloud wordt aangeboden, hoef je de software en hardware niet aan te schaffen. Je betaalt via een maandabonnement en de installatie, het onderhoud en het beheer wordt voor je verzorgd. Zo is de prijs tegenwoordig ook een aantrekkelijke factor van cloud computing.

En is het wel veilig?

Overal kunnen werken, vraagt om veiligheid. Nog niet iedereen is echter overtuigd van de veiligheid van het opslaan van bestanden in de cloud. Men vraagt zich af of er iemand meekijkt. En wat als zo’n dienst wordt gehackt? Bovendien wil een bedrijf niet dat alle medewerkers zomaar overal bij kunnen. De boekhouding hoeft bijvoorbeeld maar voor een beperkte groep beschikbaar te zijn. De huidige oplossingen kunnen die gradaties aanbrengen. En goede cloudservers voor bedrijven zijn professioneel beveiligd, waarbij alle toegangsmachtigingen betrouwbaar in beeld worden gebracht. Gesteld kan worden dat cloud computing zelfs veiliger is dan de klassieke manier van werken. Veiligheid is namelijk een dynamisch en doorlopend proces dat om continue monitoring en bijsturing vraagt. In de cloud is dat mogelijk. Bovendien zijn er zo geen informatie-eilanden meer, waardoor alles op één plek kan worden aangestuurd.

Kortom

Cloud computing is eenvoudig te realiseren. De kosten zijn daarbij inzichtelijk en relatief laag. Je betaalt alleen voor de software en diensten die de medewerkers gebruiken. En het is veilig. Je houdt als ondernemer de volledige grip op wat voor wie op welke locatie beschikbaar is.

Meer weten over flexibel werken en cloud computing? Bel ons voor meer informatie.

« Terug

Hou mij op de hoogte.

Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mailadres