Een veilige werkplek in een digitale wereld

Ben je net klaar met de upgrade naar een nieuwe werkplek, blijkt deze alweer verouderd te zijn! Ken je dat gevoel?
Vroeger was overzicht heel gewoon
Dagelijks krijg ik vragen over hoe een IT-afdeling haar gebruikers tevreden houdt. Een aantal jaar geleden zag dat er allemaal zeer overzichtelijk uit. De IT-afdeling bepaalde welke versie van Office er op de pc’s werd geïnstalleerd en op welke manier gebruikers konden samenwerken. Eens in de 6 jaar was er een grote upgrade en alles werd zoveel mogelijk dichtgetimmerd zodat gebruikers geen rare fratsen konden uithalen op hun pc’s.
Cloud en BYOD ontketenen revolutie
Inmiddels zijn de tijden behoorlijk veranderd en is met de komst van cloud computing en bring your own device een ware revolutie uitgebroken onder de gebruikers. Als de IT-afdeling niet snel genoeg levert, dan zoeken de medewerkers zelf wel naar een oplossing. Alles is immers via internet beschikbaar. Het gebruik van eigen devices en applicaties kan wel beveiligingsrisico’s met zich mee brengen. Zijn de applicaties bijvoorbeeld altijd up-to-date en ontwikkeld door betrouwbare partijen?
Gedoogbeleid van digitale middelen
Sommige organisaties zitten nog in de ontkennende fase. Anderen verschuilen zich achter een beleidsnota die het gebruik van software en apparaten buiten het toezicht van de organisatie verbiedt. De realiteit is anders en iedereen weet dit. Volgens goed Nederlands gebruik wordt dit vaak gedoogd omdat de medewerkers hun werk zo goed mogelijk willen doen. Voor het gemak vat ik dit samen onder schaduw IT.
Voorkom schaduw IT
Hoe voorkom je dat een gebruiker schaduw IT wil gebruiken voor zijn persoonlijke- en teamproductiviteit te verhogen? Als buiten de organisatie om deze middelen worden ingezet, vormen gebruikers vaak onbewust een veiligheidsrisico voor het bedrijf.
De GDPR dwingt bedrijven in de spiegel te kijken
De nieuwe, strenge wetgeving rond privacygevoelige informatie is een goede aanleiding om de IT-omgeving, processen en procedures onder de loep te nemen. De invoering van de GDPR (in Nederland AVG) kun je qua impact een beetje vergelijken met de millenniumbug. Om ongelukken te voorkomen, werden voor het verstrijken van 1999 eventuele risico’s in kaart gebracht. Achteraf viel het allemaal erg mee, maar kwam dat juist niet door de goede voorbereiding en bewustwording?
Richt je eigen digitale kantoor in
Een eerste stap in de goede richting is een moderne en veilige werkplek waarbij de medewerker zelf zijn digitale kantoor inricht. Je wil dat hij aan de slag kan met de pc, tablet, laptop, Mac of smartphone van zijn keuze. Natuurlijk zonder concessies te doen aan de veiligheid.
Wil jij ook weten hoe je een moderne en veilige werkplek kunt bieden aan jouw medewerkers? Graag nodig ik je dan uit om het webinar over de Moderne werkplek te volgen. Meld je nu aan.